subpage_content_top
timeline_bottom
curve_sub_top

1945

Januari

"Crisje zal, voordat de oorlog eindigt tot haar 'Lange' terugkeren."

Christina Wageman-Hulst ('Moeder Crisje') is op 25 januari om tien uur 's ochtends te 's Heerenberg (gemeente Bergh) overleden.

Jozef Rulof|Jeus.Info Jozef Rulof|Jeus.Info
zerospacer

Februari

"In februari hebben wij reeds vier machtige boeken af. Maar wij moeten verder, ons plan is, zes boeken te schrijven in enkele maanden."

zerospacer

April

"...zijn voorspellingen komen uit, vanuit de ruimte valt het voedsel neer voor de hongerige mens."

Operatie Manna was de naam van de voedseldropping tijdens de hongerwinter. Na maanden van overleg tussen de geallieerden en de Duitsers werd tijdens de hongerwinter op 29 april 1945 de eerste voedseldropping voor hongerend West-Nederland uitgevoerd, die 8 dagen duurde. Hiervoor werden o.a. het 625ste squadron in Scampton (Lincolnshire), het (Australische) 460ste, het 467ste, verder het 100ste en het 101ste squadron van de RAF ingezet. Ook het 300ste (Poolse) squadron was bij deze droppings aanwezig. In totaal waren er meer dan 30 Engelse squadrons en 11 Bomb Groups van de Amerikaanse luchtmacht bij deze droppings betrokken. Bij de eerste missie vlogen 242 zware bommenwerpers van het type Lancaster naar de Nederlandse kust via een afgesproken corridor. Op 29 april 1945 werd 535 ton aan voedsel door de RAF afgeworpen. De Duitsers waren met de Geallieerden overeengekomen, dat deze bommenwerpers het voedsel en de noodrantsoenen op geringe hoogte mochten afwerpen. Om er zeker van te zijn dat tijdens deze wapenstilstand uit deze vliegtuigen geen parachutisten werden afgeworpen, verordineerde het Duitse opperbevel in het geheim de samentrekking van FLAK(Flugabwehrkanone)-afweergeschut. Ook zou de Duitse SD steekproeven nemen om vast te stellen of deze afgeworpen zendingen inderdaad voedsel bevatten en geen illegale wapenzendingen. Met alleen voedseldroppings was men er niet, want men had bijvoorbeeld in Terbregge al 4000 man nodig om de voedselpakketten van de velden af te halen. Dit kwam doordat er onvoldoende vervoermiddelen voorhanden waren. Voor het weghalen van de voedselpakketten werden o.a. de leden van de Luchtbeschermingsdienst ingeschakeld. Sommige bommenwerpers werden tijdens deze vluchten toch door de Duitsers (met lichte handvuurwapens) beschoten. Zij konden evenwel hun pakketten zonder al te veel problemen afwerpen. In de tussentijd moest ook de USAAF in actie komen. Door slecht weer echter, konden zij pas later aan de operatie meedoen, die zij Operation Chowhound noemden. Op 1 mei 1945 stegen meer dan 400 Amerikaanse B-17 bommenwerpers op vanuit Engeland richting Nederland. Van nu af werkten de Amerikanen en Britten samen en daardoor verdubbelden zij het aantal voedseldroppings. Hierdoor werd het aantal droppingzones uitgebreid van vijf naar elf. Na 1 mei 1945 hadden de RAF en de USAAF hun eigen zones. De zones voor de RAF waren: Valkenburg, Duindigt (een wijk in Den Haag), Ypenburg, Terbregge, en Gouda. De USAAF had de volgende zones: Vliegveld Schiphol, Vogelenzang, Bergen, Hilversum en Utrecht. In deze acht dagen werd meer dan 11.000 ton aan goederen afgeworpen boven bezet Nederlands gebied. Bomber Command voerde 3100 sorties uit en de USAAF 2200 sorties. Voor de bevolking was toen het ergste leed geleden.

Jozef Rulof|Jeus.Info
zerospacer

Mei

"Ja zeker, Berlijn valt eerder dan Scheveningen..."

Ook in het laatste oorlogsjaar, 1945, kregen de geallieerden het nog zwaar te verduren op Nederlands grondgebied. Op 28 maart 1945 trok het eerste Canadese leger vanuit Duitsland ons land binnen. Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen werden bevrijd. In april bevrijdden de Canadese, Britse en Poolse troepen in een paar weken tijd de oostelijke en noordelijke provincies. Op 25 april waren de Duitsers tot de Grebbelinie teruggedreven. De Duitse capitulatie was nog slechts een kwestie van tijd. Op 4 mei gaven alle Duitse troepen in Noordwest-Europa zich over. De capitulatie ging de volgende morgen, op 5 mei 1945 om 8 uur ’s morgens in. Daarmee was eindelijk ook het noordwesten van Nederland ‘op papier’ bevrijd. Op zondag 6 mei 1945 tekende Blaskowitz namelijk pas de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland. Pas op 8 mei verschenen de geallieerden in steden zoals Den Haag en Scheveningen en kon het bevrijdingsfeest in alle hevigheid losbarsten, 18 dagen nadat Berlijn gevallen was!

"...zodat wij in vier en halve maand zes boeken beleefden en schreven. Veertien dagen voor het einde van deze oorlog, zijn wij gereed...dan hebben wij de kosmologie in handen."

Jozef Rulof|Jeus.Info Jozef Rulof|Jeus.Info
zerospacer

Juli

"Op een woensdagavond vertrekt Jeus naar uw Diligentia in Den Haag... Nu staan wij voor de eerste lezing in het openbaar... De zaal is uitverkocht. Zevenhonderd mensen willen ons horen..."

Hiernaast een kleine sfeerimpressie van Diligentia waar Jozef Rulof op woendagavond 25 juli de eerste lezing gaf.

Jozef Rulof|Jeus.Info Jozef Rulof|Jeus.Info Jozef Rulof|Jeus.Info Jozef Rulof|Jeus.Info
zerospacer

September

Herziene druk 'Zielsziekten door Gene zijde Bezien' is gereed.

Jozef Rulof|Jeus.Info Jozef Rulof|Jeus.Info Jozef Rulof|Jeus.Info
zerospacer

December

Winterprogramma 1945/46.

Jozef Rulof|Jeus.Info
zerospacer
zerospacer